Seguim un protocol segur, indispensable per a reduir al mínim qualsevol exposició adicional teva y de nosaltres mateixos al mercuri y protegir-nos de la seva toxicitat i el sustituïm per un material més biocompatible.
Què són les amalgames dentals? És una material d’obturació que es va començar a utilitzar fa més de 150 anys per a restaurar les dents afectades per càries, és a dir, els comúnment anomenats “empastes de plata”. Una amalgama dental es composa de plata (35%), estany (13%), coure (2%), una petita quantitat de zinc i per mercuri (un 59% del volum total).
El mercuri és un element metàl.lic que ha estat catalogat com a material perillós degut als danys que ocasiona a la salut i al medi ambient. Existeixen numerosos estudis científics que revelen una correlació entre les quantitats de mercuri en sang i en orina i el número d’amalgames presents en la boca. Durant la vida de l’amalgama es va alliberant mercuri en forma de vapor. A partir de 20°C el mercuri s’evapora, a una dosi petita però constant presentant-se com a vapor de mercuri que és tòxic per l’èsser humà. Considerant que al prendre begudes calentes la temperatura en la boca pot augmentar entre 40 i 60°C, contínuament s’allibera vapor de mercuri que és absorvit per l’organisme.
Aquesta alliberació augmenta al mastegar fort, menjars i begudes calentes o àcides, fumar i mastegar xiclets. La OMS indica que s’han d’eliminar progressivament l’ús de productes no essencials que continguin mercuri i implantar mètodes de manipulació, ús i eliminació dels restants productes amb mercuri, i en aquesta relació s’inclouen les amlgames dentals.
En països com Suècia, Noruega o Dinamarca està prohibit el seu ús des de l’any 2008 i la Unió Europea està estudiant la seva prohibició a tota Europa per l’alt impacte que el mercuri té en el medi ambient.
Quines poden ser les conseqüències de l’exposició al mercuri? La inhalació dels vapors de mercuri pot ser perjudicial per als sistemes nerviós i inmunitari, l’aparell digestiu, els pulmons i els ronyons. Algunes conseqüències són la fatiga crònica, alteracions ginecològiques i transtorns del sistema inmunològic.
Al’hora s’han d’extremar les precaucions amb les dones embarassades, ja que el mercuri atravessa la barrera placentària i pot provocar danys neurològics al fetus.
Que aconsellem davant les amalgames dentals? Moltes persones porten a la boca amalgames des de fa molts anys. En molts casos pot ser indicat eliminar-los de la boca. Quan s’extreu l’amalgama s’ha de desfer, és un moment crític en que por haver una absorció massiva de mercuri si no es pren una metodologia que minimitzi el risc d’intoxicació. La IAOMT va determinar un protocol base d’extracció d’amalgames metàl.liques de forma segura que nosaltres seguim, adaptant-lo a les necessitats individuals de cada pacient.
Les amalgames dentals es poden extreure sense problema, i és una manera factible d’eliminar sobrecàrrega tòxica al cos substituint-la per un material més biocompatible, però és un procediment que s’ha de realitzar de forma segura per a tots.